Stichting Theater Olympus

 

WAAROM

We vinden het belangrijk dat iedereen kennis maakt met theater, voorstellingen kan bezoeken en daardoor geïnspireerd raakt. Het maakt niet uit of iemand hoog aangeschreven toneel bezoekt of stand-up comedians of musicals. Door theater mee te maken, verbreedt iedereen zijn kennis en ervaring, wordt je geconfronteerd met verhalen van en over andere mensen, krijg je kennis van cultuur of wordt je geraakt door de teksten. Het samen beleven van een voorstelling is een ervaring op zich, of dat nu op het pluche van de schouwburg is of zittend op houten bankjes in een festivaltent. Cultuurdeelname vormt, verbindt en vermaakt. Het deelnemen aan cultuur is zelfs een van de rechten in de universele verklaring van de rechten van de mens. Deelname aan cultuur is nodig voor ieder mens. Je kunt en mag zelf kiezen welke cultuuruiting je bezoekt. Het is een individuele ervaring die je kunt delen met anderen.


Iedereen in Nederland kan en mag naar het theater. Er is theater voor peuters, voor basisscholieren, voor pubers en voor volwassenen. Er is toneel, dans, muziektheater, mime en alle cross-overs daarvan die je maar kunt bedenken. In elke stad staat wel een theater dat ‘s avonds en in het weekend zijn deuren opent, er zijn festivals en reizende voorstellingen. Op scholen wordt theater aangeboden, vaak met een specifiek thema zoals bijvoorbeeld pesten. Er is een ruim en divers aanbod en iedereen kan er naar toe. De prijzen voor theater zijn redelijk en er zijn speciale regelingen voor jongeren en ouderen om goedkoper naar theater te kunnen. Bovendien zijn er abonnementen voor wie vaak theater bezoekt.

Toch zijn er mensen die nooit naar theater gaan of zo goed als nooit in aanraking komen met theater. Mensen voor wie de opvatting dat cultuur noodzakelijk is voor de vorming van ieder mens niet op lijkt te gaan. Toegang tot cultuur, en daarmee tot theater, lijkt voor deze groep uitgesloten of niet nodig. Dat gaat in het bijzonder op voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. 

Korte video waarin regisseur Beer Boneschansker vertelt over het waarom van deze voorstelling (ondertiteld)